Keresés

Magyar véradók napja

Mikor lesz a magyar véradók napja ? Miről szól a magyar véradók napja ? Milyen napra esik a magyar véradók napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a magyar véradók napja ?

November 27. ( 2024 )

Milyen napra esik a magyar véradók napja 2024-ben ?

Szerdai napra esik

Munkaszüneti nap a magyar véradók napja ?

nem
Történet / történelem
Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól kezdődően november 27-én legyen a magyar véradók napja.  A véradók napján azokat ünnepeljük, akik úgy döntenek, önként részt vesznek mások segítésében, és azokat is, akik szervezik ezeket a véradásokat. ( Sokan nem gondolnak arra, hogy nem csak akut helyzetekben fontos a vér, de például a daganatos betegek kezelésében, így a gyermekkori akut leukémia kezelésében is.)

Nincs nemesebb, felemelőbb és nagyobb segítséget jelentő gesztus a véradásnál , hiszen a véradó „kicsit az életét is odaadja”, ismeretlen embertársára áldozza idejét, figyelmét. Fontos, hogy a fiatalok is megértsék, megtanulják, milyen felemelő a véradáson keresztül is segíteni ls, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, milyen nagy szociális örökség a véradás, milyen fontos összetartó ereje a közösségnek.

Forrás ->  https://demokrata.hu