Keresés

Magyar tudomány ünnepe

Mikor lesz a magyar tudomány ünnepe ? Miről szól a magyar tudomány ünnepe ? Milyen napra esik a magyar tudomány ünnepe idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a magyar tudomány ünnepe ?

November 3. ( 2023 )

Milyen napra esik a magyar tudomány ünnepe 2023-ban ?

Pénteki napra esik

Munkaszüneti nap a magyar tudomány ünnepe ?

nem
Történet / történelem
A magyar tudomány ünnepéről az MTA már 1997 óta megemlékezik,hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. A hivatalos indoklás szerint az "Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja" ezért e napot a 2003. évi XCIII. törvénnyel a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította.

Rendezvények: A magyar tudomány ünnepén Magyarország számos városában (fő helyszínek 2009-ben: Budapest, Debrecen), sőt a határokon túl is, többhetes rendezvénysorozaton vehetnek részt az érdeklődök. A különböző előadások, kiállítások, bemutatók, filmvetítések, tudományos fórumok egy-egy vezérgondolat jegyében zajlanak, a 2009-es mottó például Tudomány és kreatív környezet. A rendezvény csatlakozik a Kreativitás és innováció 2009-es európai évéhez, valamint azokhoz a témaévekhez is, amelyeket jeles évfordulókhoz kötődően hirdettek meg az idei esztendőben hazai és nemzetközi tudományos és kulturális szervezetek.

Forrás -> https://hu.wikipedia.org