Keresés

Magyar operett napja

Mikor lesz a magyar operett napja ? Miről szól a magyar operett napja ? Milyen napra esik a magyar operett napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a magyar operett napja ?

Október 24. ( 2024 )

Milyen napra esik a magyar operett napja 2024-ben ?

Csütörtöki napra esik

Munkaszüneti nap a magyar operett napja ?

nem
Történet / történelem
Október 24-én született Kálmán Imre, és ugyanezen a napon halt meg másik világhírű zeneszerzőnk, Lehár Ferenc. A dátumot 2002-ben a Magyar Operett Napjává nyilvánították, a Budapesti Operettszínház pedig a hagyományokhoz híven minden évben nagyszabású gálaműsorral készül az évfordulóra. A színházi estek során a teátrumok színészei közreműködésével hangzanak el az operettirodalom legnagyobb slágerei. A magyar operett napján adják át az Évad Operett Színésze, az Évad Musical Színésze és az Évad Legígéretesebb Ifjú Művésze díját, valamint a Musica Hungarica Kiadó Életmű- és Nagydíja is gazdára lel.

Mi az operett? Az operettben (a szó kis operát jelent) a párbeszédek énekszámokkal és táncbetétekkel váltakoznak, a műfaj sajátossága a dallamos, fülbemászó zene, a fordulatos történet, a látványos díszlet és jelmez. Születésekor a nagyváros tömegszórakozását szolgálta, de a könnyed történettel gyakran társadalmi szatíra és gúnyos hang párosult.

Operett magyarországon: Magyar nyelven először 1860. szeptember 22-én játszottak operettet, Offenbach Eljegyzés lámpafénynél című művét. Két évvel később megszületett az első magyar operett is: A szerelmes kántor zenéjét Allaga Géza komponálta, a librettót Bényei István jegyezte. 1864-ben elkészült az első háromfelvonásos magyar operett.

Forrás -> https://szinhaz.org