Keresés

Magyar festészet napja

Mikor lesz a magyar festészet napja ? Miről szól a magyar festészet napja ? Milyen napra esik a magyar festészet napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a magyar festészet napja ?

Október 18. ( 2024 )

Milyen napra esik a magyar festészet napja 2024-ben ?

Pénteki napra esik

Munkaszüneti nap a magyar festészet napja ?

nem
Történet / történelem
A magyar festészet napja civil kezdeményezésként, néhány lelkes ember erőfeszítéseként 2002-ben jött létre. Csak remélni lehetett, hogy egyszer az egész országot átszövő, az országhatárt is átlépő, egész héten át tartó művészeti fesztivál a hazai kortárs festészet méltó és átfogó seregszemléje lesz. Az első rendezvényt 2002-ben rendezték. Számtalan koncert, performance és alkotói találkozó kapcsolódik a magyar festészet ünnepéhez.  A magyar festészet napjának elsődleges célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a vizuális kultúra fontosságára. Ennek ellenére festőink az elmúlt évtizedekben korántsem kapták meg azt a társadalmi érdeklődést és elismerést, amit a többi művészeti ág. Márpedig a festészetnek, mint a vizuális kultúra legtöbbeknek, legkönnyebben befogadható ágának áttételesen az élet minden területén fontos szerepe van. Lényeges, hogy az iskolai oktatásban a mainál jóval hangsúlyosabban szerepeljen, és egyre gyakrabban találkozzanak a festészettel azok a generációk, akiknek szocializációjából ez szinte teljesen kimaradt. 

A magyar festészet ünnepe minden alkotóé és befogadóé. Sőt, a Magyar Festészet Napja Alapítvány kezdeményezte, hogy a festők védőszentje, Szent Lukács névnapja (október 18-a) a festészet világnapja legyen.

Forrás -> https://artportal.hu