Keresés

Magyar dráma napja

Mikor lesz a magyar dráma napja ? Miről szól a magyar dráma napja ? Milyen napra esik a magyar dráma napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a magyar dráma napja ?

Szeptember 21. ( 2024 )

Milyen napra esik a magyar dráma napja 2024-ben ?

Szombati napra esik

Munkaszüneti nap a magyar dráma napja ?

nem
Történet / történelem
A magyar dráma napja a magyarországi és határon kívüli magyar drámairodalom ünnepe. 1883. szeptember 21-én tartották Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját a Nemzeti Színházban Paulay Ede rendezésében. 1984-ben kezdeményezte a Magyar Írók Szövetsége, hogy ennek évfordulóján legyen a magyar dráma napja. Az emléknap célja a magyar színházművészet értékeinek jobb megismertetése, és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozására.

A magyar dráma napján a magyar színházak külön programokat, rendezvényeket, előadásokat szerveznek, hogy ezekkel népszerűsítsék a magyar drámát. Ezen a napon adják át a Szép Ernő-jutalmat, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított Az évad legjobb magyar drámája díjat az előző évad kiemelkedő műveiért. 2015-ben Nádas Péter vette át a Szép Ernő-díjat drámaírói életművéért. A Szép Ernő-különdíjat Csukás István a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért és Schilling Árpád experimentális, égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi munkáiért kapta.

Forrás -> https://hu.wikipedia.org