Keresés

Büntetés-végrehajtási szervezet napja / Szent Adorján nap

Mikor lesz a büntetés-végrehajtási szervezet napja / Szent Adorján nap ? Miről szól a büntetés-végrehajtási szervezet napja / Szent Adorján nap ? Milyen napra esik a büntetés-végrehajtási szervezet napja / Szent Adorján nap idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a büntetés-végrehajtási szervezet napja / Szent Adorján nap ?

Szeptember 8. ( 2024 )

Milyen napra esik a büntetés-végrehajtási szervezet napja / Szent Adorján nap 2024-ben ?

Vasárnapi napra esik

Munkaszüneti nap a büntetés-végrehajtási szervezet napja / Szent Adorján nap ?

nem
Történet / történelem
Magyarországon 1996 óta Szent Adorján napján (szeptember 8.) ünneplik a büntetés-végrehajtás napját.

Szent Adorján a katonák, börtönőrök, hóhérok, kovácsok, követek védőszentje. Teljes nevén: Nikodémiai Szent Adorján (Adrianus). Az afrikai születésű Nikodémiában élt katonatiszt keresztény hite miatt 304 körül szenvedett vértanúságot. A legenda szerint Adorján pogányként 23 keresztényt üldözött, ám állhatatosságuk láttán megtért. Ezután a császár előtt nem volt hajlandó a pogány isteneknek áldozni, ezért kivégezték, s földi maradványait Konstantinápolyba vitték.

Napjainkban közel kilencezer ember dolgozik a büntetés-végrehajtási szervezetnél, akik a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek. Hazánkban 30 börtönben, mintegy 17 000 embert tartanak fogva. Tizenkét 100%-ban állami tulajdonú gazdasági társaság gondoskodik az elítéltek kötelező munkáltatásáról. A közelmúltban a szervezet elérte a teljes körű fogvatartotti foglalkoztatást.

A büntetés-végrehajtás Szent Adorján napján a testület legjobbjait is elismeri: központi és helyi állománygyűléseken jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó és példás szolgálatellátást tanúsítókat, és a szervezet legmagasabb kitüntetését, a belügyminiszter által alapított és adományozott Szent Adorján Érdemjelet is kiosztják.

Forrás -> https://bv.gov.hu