Keresés

Holokauszt áldozatainak emléknapja

Mikor lesz a holokauszt áldozatainak emléknapja ? Miről szól a holokauszt áldozatainak emléknapja ? Milyen napra esik a holokauszt áldozatainak emléknapja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a holokauszt áldozatainak emléknapja ?

Április 16. ( 2024 )

Milyen napra esik a holokauszt áldozatainak emléknapja 2024-ben ?

Keddi napra esik

Munkaszüneti nap a holokauszt áldozatainak emléknapja ?

nem
Történet / történelem
A holokausztnak nevezett tragikus és példátlan történelmi eseménysor, mindaz, ami a magyar és az európai zsidósággal a nácizmus éveiben történt, a józan gondolkodás számára mindmáig szinte felfoghatatlan. A világháborús zsidóüldözések sosem tűnő sebet ütöttek modern civilizációnk képén. A nácizmus, ez a gyilkos ideológia, amelynek nevében millió és millió áldozat hidegvérű, szervezett és iparszerűen kivitelezett meggyilkolása végbement, a modern Európában, annak is egy nagy kultúrával rendelkező államában, Németországban született meg, ott ragadta kezébe a politikai hatalmat, hogy azután meghódítsa a földrészt, és végrehajtsa a modern történelem egyik legszörnyűbb tettét: az európai zsidóság megsemmisítését.

Európa számos nemzete évente megemlékezik a holokauszt áldozatairól. Nálunk az emléknap április 16.  Az emléknapon megemlékezünk a csaknem hatszázezer magyar, többségében zsidósága miatt üldözött és meggyilkolt áldozatra.

A holokauszt áldozatainak emléknapja azért lett április 16. mert a német megszállást követően 1944-ben ezen a napon állították föl Kárpátalján az első magyarországi gettót.

Az emléknap formája, a megrendezés módja igen sokféle lehet. A helyi zsinagóga, temető vagy más emlékhely meglátogatása éppúgy része lehet a megemlékezésnek, mint egy film megtekintése és megbeszélése, irodalmi- vagy dokumentumműsor megrendezése vagy egy túlélővel való beszélgetés. 

Forrás -> http://www.nefmi.gov.hu