Keresés

Országos polgárőrnap

Mikor lesz az országos polgárőrnap ? Miről szól az országos polgárőrnap ? Milyen napra esik az országos polgárőrnap idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van az országos polgárőrnap ?

Július 1. ( 2023 )

Milyen napra esik az országos polgárőrnap 2023-ban ?

Szombati napra esik

Munkaszüneti nap az országos polgárőrnap ?

nem
Történet / történelem
Az Országos Polgárőrnapot a Polgárőr törvény határozza meg. Júniusban szinte minden megyében, más más napokon tartanak Polgárőr napot. Az Európai Unióban ismeretlen a polgárőrség fogalma, Magyarországon viszont 1995 óta rendezik meg az országos Polgárőrnapot. Az eltelt évek bebizonyították a polgárőr-szervezetek létjogosultságát. A lakosság széles körben felismerte az önszerveződés fontosságát, ami abban is megmutatkozik, hogy nemcsak a városokban, de már a kisközségekben is működnek polgárőrségek

Mit jelent a polgárőrség? A Polgárőrség Magyarország egyik nagy létszámú, az egyesülési jog alapján létrejött társadalmi szervezete. Célja az ország közrendje és közbiztonsága fenntartásának segítése, a határőrizetben, a környezet- és természetvédelemben, a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben való lakossági részvétel, illetve az önkormányzatok és a lakosság közötti bizalom erősítése, továbbá a helyi közbiztonság közösségi védelme. A polgárőrök folyamatosan képzéseken vesznek részt. Felmérések szerint a lakosság 16%-a azt hiszi, hogy a polgárőrök fizetést kapnak munkájukért, de ez tévedés. Minden polgárőr, a megyei és az országos vezetők is, térítés nélkül végzik önként vállalt tevékenységüket. Minden megyében megtalálható a megyei szövetség, amely érdek-képviseleti szerve a településeken működő polgárőrségeknek.

A polgárőrök környezetvédelmi tevékenységei:

- A védett természeti területek védelme és felügyelete
- Védett élőlények védelme, elpusztulásuk okainak meghatározása
- Környezeti nevelés, oktatási intézményekben, tanösvényeken csoportok vezetése
- Környezetkárosító hatások feltárása, behatárolása
- Magyarország számára kötelező Európai Uniós környezetvédelmi adatszolgáltatásokhoz, felmérések végzése.
- Környezetvédelmi szabálysértések, bűncselekmények felderítése, megelőzése

Forrás -> https://hu.wikipedia.org