Keresés

Húsvéthétfő

Mikor lesz a húsvéthétfő ? Miről szól a húsvéthétfő ? Milyen napra esik a húsvéthétfő idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a húsvéthétfő ?

Április 1. ( 2024 )

Milyen napra esik a húsvéthétfő 2024-ben ?

Hétfői napra esik

Munkaszüneti nap a húsvéthétfő ?

igen
Történet / történelem
Húsvéthétfő ( egyes vidékeken vízbevetőhétfő, másként húsvét másnapja ) az emberi örömök és a fiatalság ünnepe. Húsvéthétfő a húsvét vasárnapot követő hét első napja. A húsvéthétfő ünnepének a keresztény egyházban nincs különösebb jelentősége, elsősorban színes népszokásairól híres. A húsvéthétfő Magyarországon munkaszüneti nap, legkorábbi lehetséges dátuma március 23., legkésőbbi április 26.

Húsvéthétfő népszokásai:

- Locsolkodás: A húsvéthétfőhöz kötődő legismertebb népszokás a locsolkodás, ezért néhol vízbevető hétfő néven is ismerték ezt a napot. Egykor vidéken a lányokat a kúthoz, vályúhoz vitték, és vödörrel leöntötték, de a népszokás szolidabb verziója ma is, városi környezetben is tovább él. Eredetére nézve termékenységvarázsló célzatú, illetve a víz tisztító hatására is utal.
- Húsvéti tojás / húsvéti tojás festés: a legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kapnak a lányoktól. Egy legenda szerint mikor Jézus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Jézus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, és ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor. Sok országban meghonosodott a húsvéti tojásdíszítés, a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. 
- Húsvéti nyúl: A tojáshoz kapcsolódó másik hagyomány a tojást hozó húsvéti nyúl, amely valószínűleg német nyelvterületről terjedt el Magyarországon.

Forrás -> https://hu.wikipedia.org