Keresés

Magyar feltalálók napja

Mikor lesz a magyar feltalálók napja ? Miről szól a magyar feltalálók napja ? Milyen napra esik a magyar feltalálók napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a magyar feltalálók napja ?

Június 13. ( 2024 )

Milyen napra esik a magyar feltalálók napja 2024-ben ?

Csütörtöki napra esik

Munkaszüneti nap a magyar feltalálók napja ?

nem
Történet / történelem
A magyar feltalálók napja egy Magyarországon 2009-től, a világ egyéb országainak példájára megrendezett ünnepnap. Június 13-án tartják.

A magyar feltalálók napjának története:  Az ünnepnapot az 1989-ben megalapított Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 20. évfordulója alkalmából a jubiláló szervezet kezdeményezésére 2009. június 13-án ünnepelték legelőször. A világ számos országában évtizedek óta rendeznek már ilyen nemzeti emléknapot. Magyarországon a jeles napok ünnepköréből még hiányzott, és a feltalálók pótolni akarták a hiányt. A választás azért esett június 13-ra, mert az első magyar Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941-ben ezen a napon jelentette be találmányát, a jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását. 2010. június 13-án ünnepelték másodszor, amely napra egybe esett annak 70. évfordulójával, hogy az 1937-ben kitüntetett Szent-Györgyi professzornak a díjjal járó rendkívüli értékű Nobel-érme 1940-ben épp június 13-án került a Magyar Nemzeti Múzeum kincstárába.A Harmadik Magyar Feltalálók Napja - Tisztelgés a Nobel-díjas géniuszaink előtt címmel 2011. június 16-án az Óbudai Egyetem Népszínház utcai épületében tartották meg a következő rendezvényt, amelynek különleges aktualitást adott, hogy Szent-Györgyi Albert 1941-ben, 70 éve adta be be a C-vitamin gyártására vonatkozó szabadalmát, továbbá hogy a nagy humanista tudós 25 éve, 1986.október 22-én hunyt el, és decemberben lesz annak 50. évfordulója, hogy 1961-ben Békésy György és 40. évfordulója, hogy 1971-ben Gábor Dénes átvehette a Nobel-díjat.

Forrás -> https://hu.wikipedia.org