Keresés

Ügyészség napja

Mikor lesz az ügyészség napja ? Miről szól az ügyészség napja ? Milyen napra esik az ügyészség napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van az ügyészség napja ?

Június 10. ( 2024 )

Milyen napra esik az ügyészség napja 2024-ben ?

Hétfői napra esik

Munkaszüneti nap az ügyészség napja ?

nem
Történet / történelem
Az első magyar királyi ügyészségi törvény 1871. évi kihirdetésének emlékére 1991 óta minden év június 10-én ünneplik a magyar ügyészség napját.

Magyarországon az egységes, centrálisan felépített, a bíróságtól független és az igazságügy-miniszter főfelügyelete alá helyezett államügyészséget az 1871. június 10-én kihirdetett, 1871. évi XXXIII. törvény hozta létre, amely része volt az igazságszolgáltatás egészének reformját célul kitűző nagyszabású törvényalkotásnak. Ezzel a törvénnyel Magyarország felzárkózott a korabeli nyugat-európai rendszerekhez, és fontos lépést tett a polgári állam korszerű igazságszolgáltatási szervezetének kialakítása felé.

Forrás -> https://szerkeszto.gportal.hu