Keresés

Mentők napja

Mikor lesz a mentők napja ? Miről szól a mentők napja ? Milyen napra esik a mentők napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a mentők napja ?

Május 10. ( 2024 )

Milyen napra esik a mentők napja 2024-ben ?

Pénteki napra esik

Munkaszüneti nap a mentők napja ?

nem
Történet / történelem
1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a mentők napját magyarországon. A mentők napján kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.

A mentők, mentősök különböző módon igyekeznek felhívni a figyelmet magukra, munkájukra, az életmentés fontosságára: programokkal, bemutatókkal, felvonulásokkal, nyílt napokkal, stb.. Az OMSz Alapítvány egy rövid, ismeretterjesztő videót készített Tartsd életben! címmel, amely az újraélesztést mutatja be. Számos könyv és hosszabb-rövidebb dokumentumfilm mutatja be a a mentősök, a mentőállomások munkáját.

Forrás -> http://www.jakd.hu, https://jelesnapok.oszk.hu