Keresés

Magyar sajtó napja

Mikor lesz a magyar sajtó napja ? Miről szól a magyar sajtó napja ? Milyen napra esik a magyar sajtó napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a magyar sajtó napja ?

Március 15. ( 2024 )

Milyen napra esik a magyar sajtó napja 2024-ben ?

Pénteki napra esik

Munkaszüneti nap a magyar sajtó napja ?

nem
Történet / történelem
Március 15. az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe. Azt azonban kevesen tudják, hogy 1990 óta a sajtószabadság, vagyis a magyar sajtó napja is.1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot és a Nemzeti dalt. 1848. március 15-én hirdették ki a polgári sajtószabadságot, majd április 11-én törvénybe is foglalták, mely fordulatot jelentett a korábbi szigorú cenzúra időszakához képest. Magyarországon ezen a napon adják át a Széchenyi-, Kossuth- és József Attila-díjakat.

Mi az a sajtószabadság? A sajtószabadság két dolgot jelent: egyrészt az újságírók azon jogát, hogy bármit megírhassanak, akár olyan dolgokat is, amelyek nem népszerűek az olvasók körében, másrészt pedig az olvasók azon jogát, hogy a sajtóból tájékozódjanak a közügyekről, és beszerezhessék az összes releváns információt. 

Forrás -> https://hu.wikipedia.org , https://mediakutato.hu