Keresés

Rejtvényfejtők napja

Mikor lesz a rejtvényfejtők napja ? Miről szól a rejtvényfejtők napja ? Milyen napra esik a rejtvényfejtők napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a rejtvényfejtők napja ?

Február 3. ( 2024 )

Milyen napra esik a rejtvényfejtők napja 2024-ben ?

Szombati napra esik

Munkaszüneti nap a rejtvényfejtők napja ?

nem
Történet / történelem
Február 3 a magyar rejtvényfejtők napja 2007 óta, annak emlékére, hogy ezen a napon jelent meg először 1957-ben a Füles magazin. Ez a hetilap minden vasárnap jelent meg, azért, mert az volt az egyetlen munkaszüneti nap akkortájt. A keresztrejtvények mellett (akkor még nem volt skandináv rejtvény benne) tartalmazott képregényeket, vicceket illusztrációkkal, karikatúrákat. A műveltségi feladványok mellett rengeteg képes és illusztráció nélküli viccet, illetve mókás történeteket, Tanár úr kérem című rovatot, és mivel a rejtvények megoldásait be lehetett küldeni,  tartalmazta az előző szám helyes megfejtéseit is. 

Az első magyar keresztrejtvény Magyarországon 1925. január 22-én jelent meg Az első „keresztszórejtvény” címmel, a Ma Este című hetilap hasábjain. Bár felépítése és nyelvezete nem teljesen felel meg a mai szokásoknak, mégis igen érdekes történeti kuriózum. A keresztszórejtvény mellett a nyeremény is nagyon újszerű volt. Az akkoriban divatossá lett mahdzsong játékot sorsoltak ki a helyes megfejtők között. Ezt követően néhány hét múlva szinte minden újságban helyet kapott a népszerű fejtörő. Sikerére jellemző, hogy a kiadók egymást túllicitálva próbáltak minél több olvasót meghódítani: például a Pesti Napló egyik keresztrejtvény-pályázatán a fődíj egy körúti bérház volt.

Napjainkban pedig már több mint 100 rejtvényújság közül válogathatnak az újságos standokon az érdeklők. 1968-ban, Pécsett alakult meg az első rejtvényfejtő-klub, ahol előbb háziversenyeket rendeztek, majd sor került az első városok közötti versenyre is. Később a Füles koordinálásával gombamód szaporodtak a rejtvényfejtő- klubok az ország minden táján, és rendszeresen találkoztak is országos versenyeken az ország legjobb rejtvényfejtői. Az évtizedek során kialakult szabályok szerint különböző kategóriákban (kezdőtől mesterig), illetve egyéni- és csapatfordulókban mérik össze tudásukat a rejtvényfejtők. 1996 óta a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete szervezi a hazai rejtvényfejtő-versenyeket.

Forrás -> https://szerkeszto.gportal.hu