Keresés

Civilek napja

Mikor lesz a civilek napja ? Miről szól a civilek napja ? Milyen napra esik a civilek napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a civilek napja ?

Február 1. ( 2024 )

Milyen napra esik a civilek napja 2024-ben ?

Csütörtöki napra esik

Munkaszüneti nap a civilek napja ?

nem
Történet / történelem
Az 1994-ben alakult Civil Parlament 1997-ben február 1-jét jelölte meg a civilek napjának. Az eseményről elsőként 1998-ban emlékeztek meg. A civilek napja arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. Csak a civilek, a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét.

A civil társadalom elengedhetetlen a demokrácia építésében, nélkülözhetetlen része egy demokratikus társadalom szövetének.  Az erős civil hálózat a sikeres társadalom alapköve. A civilek, civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte jobbá teheti az élet számos területét. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat. A civil társadalom szervezetei és egyénei közvetítenek a döntéshozók és a társadalom között, óvják és helyreállíthatják a hatalmi egyensúlyt a társadalom javára azzal, hogy nyomon követik az állam működését és a nyilvánosság elé tárják a társadalmi érdekeket sértő visszásságokat. A döntéshozóktól, politikusoktól függetlenül, autonóm módon működő civilek a lakosság széles rétegeit érik el, olyan állami feladatokat vállalnak át, amelyek segítik a társadalmi problémák kezelését, hiányzó szolgáltatások pótlását, megoldását, a közügyek formálását. Az egyesülési jogról 1989. évi II. törvény hatályba lépése után a magyarországi nonprofit szektor robbanásszerű fejlődésnek indult. A civil kezdeményezések száma és szerepe jelentősen megnövekedett – néhány százról több tízezerre.

A civilek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak, mint például a szociális ellátás, oktatás, környezetvédelem, női és kisebbségi jogok, szakmai érdek-képviseletek, kultúra, szabadidő és sport.

Forrás --> https://fna.hu