Keresés

Apák napja

Mikor lesz az Apák napja ? Miről szól az Apák napja ? Milyen napra esik az Apák napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van az Apák napja ?

Június 16. ( 2024 )

Milyen napra esik az Apák napja 2024-ben ?

Vasárnapi napra esik

Munkaszüneti nap az Apák napja ?

nem
Történet / történelem
Az apák napja Magyarországon június harmadik vasárnapja. ( Az apák napját a 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. ). Apák napján az apaságot és a szülői szeretetet ünnepeljük. Ezen a napon emlékszünk az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, vagy apás programokat szerveznek a családok.

Az apák napja története: Amerikában a Crestonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Apja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét (a legkisebb újszülött volt, a legnagyobb 9 éves) második felesége halálát követően (1891-ben belehalt hetedik közös gyermekük születésébe). A kezdeményezés lányában azután fogant meg, hogy hallott az első anyák napi ünnepségről, melyet Anna Jarvis alapított. Az apja szülői példája által inspirálva, Sonora úgy érezte, hogy az apáknak is járna egy saját ünnepnap. 1910-ben végül a hatóságok is a kezdeményezése mögé álltak. Az apák napjának Sonora által eredetileg tervezett dátuma június 5., édesapja születésnapja lett volna, de a hatóságok addigra nem készültek el a teendőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották az első apák napját, és tartják ma is.

Katolikus hagyományok: A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. ( Az apák napját a legtöbb országban világi ünnepként tartják számon. )

Forrás -> https://hu.wikipedia.org