Keresés

Köztársaság napja

Mikor lesz a köztársaság napja ? Miről szól a köztársaság napja ? Milyen napra esik a köztársaság napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a köztársaság napja ?

Február 1. ( 2024 )

Milyen napra esik a köztársaság napja 2024-ben ?

Csütörtöki napra esik

Munkaszüneti nap a köztársaság napja ?

nem
Történet / történelem
2005-ben a Magyar Köztársaság kormánya a kulturális miniszter előterjesztésére február 1-jét a Köztársaság emléknapjává nyilvánította. Ez a nap emlékeztet arra, hogy 1946. február 1-én az országgyűlés elfogadta a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket. Az 1946. évi törekvések egy valódi demokrácia felépítésére irányultak, melynek az 1848-as forradalom gondolatiságában gyökereztek.

A köztársaság napjának története: 1946 és 1949 között a Magyar köztársaság volt hazánk államformája, melyet a parlamentáris demokrácia jellemzett. 1946 február elseje volt az az időpont, amikor eltörölték a „király nélküli királyságot”, amit a demokratikus köztársaság váltott fel. A háborút követő években a legfontosabb dolog az ország újjáépítése, a gazdasági és politikai élet megújítása volt. Az államforma váltást egyaránt indokolták a kül- és belpolitikai történések. A Tildy-kormány tisztán látta, hogy a korábban Németország csatlósaként megjelent országról kedvezőbb kép csak akkor alakulhat ki, ha a demokratizálódás folyamát folytatják, ennek jeléül azonnal hozzáláttak a korábbi államformának, a királyságnak a felszámolásához. 1945 november 4-én Tildy Zoltán elnökségével meg is alakult az új, legitim kormány.  Ez az esemény egy valóban polgári is demokratikus intézkedésként vonult be a történelembe, melynek jelentősége a népi demokrácia megszilárdításában nyilvánult meg. Ekkor a demokratikus erők megerősödtek és befolyásuk is növekedett, tovább erősítve a köztársaság hagyományainak eszméit.

A kormány, Bozóki András nemzeti kulturális örökség minisztere előterjesztésében törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, miszerint a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvény kihirdetése évfordulójának emlékére minden év február 1-je legyen a köztársaság napja.  A Magyar Köztársaság kormánya a kulturális miniszter előterjesztésére február 1-jét a köztársaság emléknapjává nyilvánította.

Forrás -> https://hirmagazin.sulinet.hu