Keresés

Emlékezés napja

Mikor lesz az emlékezés napja ? Miről szól az emlékezés napja ? Milyen napra esik az emlékezés napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van az emlékezés napja ?

November 11. ( 2024 )

Milyen napra esik az emlékezés napja 2024-ben ?

Hétfői napra esik

Munkaszüneti nap az emlékezés napja ?

nem
Történet / történelem
1918. november 11-e, 11 óra 11 perc az első világháború fegyveres cselekményeit lezáró fegyverszünet megkötésének időpontja. Hivatalosan ekkor értek véget a harcok a nyugati fronton - bár Oroszország és az Oszmán Birodalom területén ekkor még folytak harci cselekmények. A korabeli szövetséges hatalmak többsége ezen a napon emlékezett és emlékezik meg az első világháborúban szolgált katonákról és a hősi halottakról. A fegyverszünet napja elnevezés az idők során a megemlékezés napja elnevezésre cserélődött.

1918. november 11-én, 11 órakor írták alá az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezményt, amely véget vetett a nyugati front harcainak. Ez a nap a Remembrance Day, azaz az emlékezés napja, amelyet mégsem november 11-én tartanak, hanem 1939 óta a dátumhoz legközelebb eső vasárnap. (A módosítást az Egyesült Királyság vezette be, hogy a munkaszünet ne okozzon kiesést a hadiipari termelésben.) A Remembrance Sunday néven is ismert emléknapon hagyományosan kétperces csenddel és a harcmezők virágával, pipaccsal emlékeznek a háborúkban elesettekre.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy hazánkban a solymári angol katonai temetőben hajtanak fejet a hősök és áldozatok előtt a Magyarországon dolgozó nagykövetek, konzulok, katonai attasék, valamint a Honvédelmi Minisztérium képviselői.

Forrás -> https://honvedelem.hu