Keresés

Független Magyarország napja

Mikor lesz a független Magyarország napja ? Miről szól a független Magyarország napja ? Milyen napra esik a független Magyarország napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a független Magyarország napja ?

Június 19. ( 2023 )

Milyen napra esik a független Magyarország napja 2023-ban ?

Hétfői napra esik

Munkaszüneti nap a független Magyarország napja ?

nem
Történet / történelem
Az 1956. évi forradalom és szabadságharc vértanúi 1958. június 16-ai kivégzésének, valamint a szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulásának emlékére tartjuk a független Magyarország napját.

 Az Országgyűlés 2001. május 8-án fogadta el a 2001. évi XVII. törvényt az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról, amely a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásának emlékére június 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a magyar szabadság napjává nyilvánította.

30 évvel ezelőtt, 1989. június 16-án mintegy negyedmillió ember vett részt Nagy Imre, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József és a forradalom ismeretlen szabadságharcosának ünnepélyes újratemetésén. A többórás szertartást az egész ország figyelemmel kísérte a tévé képernyőin. A Történelmi Igazságtétel Bizottság által, de az egész ellenzék támogatásával rendezett gyászünnepség a Kádár-rendszer – és az egész szovjet tömb – összeomlásának szimbólumává vált. Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot, amellyel közel fél évszázad után függetlenné vált az ország.

Forrás -> https://pannonrtv.com, https://hu.wikipedia.org