Keresés

Nagy Imre emléknap

Mikor lesz a Nagy Imre emléknap ? Miről szól a Nagy Imre emléknap ? Milyen napra esik a Nagy Imre emléknap idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a Nagy Imre emléknap ?

Június 16. ( 2024 )

Milyen napra esik a Nagy Imre emléknap 2024-ben ?

Vasárnapi napra esik

Munkaszüneti nap a Nagy Imre emléknap ?

nem
Történet / történelem
Az 1996. évi LVI. törvény rendelkezik Nagy Imre mártírhalált halt magyar miniszterelnök és mártírtársai emlékének törvénybe iktatásáról, amely jogszabályi kötelezettségnek eleget téve, az 59/2002. (IX. 20.) OGY határozat az 1956. évi forradalom és szabadságharc eseményeivel, valamint Nagy Imre miniszterelnök mártírhalálával összefüggő történelmi ünnepnapok méltó megünnepléséről kimondja, hogy az Országgyűlés június 16-áról és október 23-áról minden évben méltóképpen megemlékezik. Az 1137/2010. (VII. 1.) a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítésének és lebonyolításának rendjéről szóló Kormányhatározat kimondja, hogy Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja, június 16-a kiemelt fontosságú rendezvény.

Történelmi háttér: Az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökét és vádlott társait 1958. június 16-án végezték ki. Nagy Imre második miniszterelnöksége idején, 1956. október 24-e és november 4-e között fellépett a szovjet csapatok távozásáért, deklarálta a többpártrendszer bevezetését, Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből és az ország semlegességét. November 4-én hajnalban a szovjet invázió megkezdését követően társaival a jugoszláv követségen kért menedékjogot, ahonnan november 23-án családjával együtt Romániába hurcolták. 1957. április 14-én érkezett vissza Budapestre, ahol társaival együtt letartóztatták és perbe fogták. Az 56-os vértanúk holttestének kihantolása és azonosítása a demokratikus átmenet időszakában, 1989 márciusában kezdődött meg. A forradalom leverése után sokan gondolhatták, hogy Nagy Imre és mártírtársai hiába haltak meg a szabadságért, újratemetésük azonban igazolja, hogy az igazság kimondását halogatni lehet, de a végtelenségig akadályozni nem. Az újratemetésen Nagy Imre, Gimes Miklós újságíró, Losonczy Géza egykori ’56-os államminiszter, Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere és Szilágyi József, Nagy Imre egykori titkárságvezetője koporsója mellett elhelyeztek egy hatodik koporsót is, amely szimbolikusan 1956 valamennyi kivégzett és elesett mártírjának állított emléket. Az 1989. június 16-i Hősök terén rendezett esemény, amelyen több százezren vettek részt a rendszerváltás jelképes eseményévé vált, az új köztársaság megszületésének meghatározó pillanata volt.

Forrás -> http://www.ktp.hu