Keresés

Hálaadás

Mikor lesz a hálaadás ? Miről szól a hálaadás ? Milyen napra esik a hálaadás idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a hálaadás ?

November 28. ( 2024 )

Milyen napra esik a hálaadás 2024-ben ?

Csütörtöki napra esik

Munkaszüneti nap a hálaadás ?

nem
Történet / történelem
A hálaadás ( angolul Thanksgiving avagy "Thanksgiving Day" ) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják. A hálaadás ünnepe a világban egyre több országban népszerű, hiszen pozitív üzenete egyetemes. Azokban az országokban, ahol nincs történelmi háttere a hálaadás ünnepének ott a termés helyett a hálára helyeződik a hangsúly (adjunk hálát azért amink van , legyen az család, béke és szeretet, vagy akár anyagi javak).

Az első hálaadás története: A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouthhoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

Hálaadási hagyományok: A vacsora a hálaadás hagyományosan legfontosabb eleme. A pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta. Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken (black friday) hagyományosan igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom.

Forrás -> https://hu.wikipedia.or