Keresés

Szent Patrik napja

Mikor lesz a Szent Patrik napja ? Miről szól a Szent Patrik napja ? Milyen napra esik a Szent Patrik napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a Szent Patrik napja ?

Március 17. ( 2023 )

Milyen napra esik a Szent Patrik napja 2023-ban ?

Pénteki napra esik

Munkaszüneti nap a Szent Patrik napja ?

nem
Történet / történelem
Szent Patrik napja ( vagy más néven Saint Patrick's Day ) egy évente tartott ünnep Szent Patrik tiszteletére. Szent Patrik napja az írek nemzeti ünnepe, de vidám motívumok , a fesztiválok és felvonulások valamint a sörfogyasztási hagyományai miatt sok más országban is közkedvelt lett. Szent Patrik napját március 17-én tartják, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt.

Szent Patrik Walesben született, de 16 éves korában kalózok elrabolták és Észak-Írországban tartották rabszolgaként, ahol juhokat őrzött. A legenda szerint a sorscsapás miatt tért meg Istenhez, s később ezért hirdette Jézust. Egy alkalommal, mikor beszédet tartott, mérges kígyók támadták meg, és a legenda szerint a Jézustól kapott botjával az óceánba üldözte őket. Ezért nincsenek kígyók Írországban. A szentháromság magyarázatát a lóherével szemléltette: ez a zöld szín gyökere is. A háromlevelű lóhere a shamrock. (A négylevelű lóhere a clover.)

Az ünneplés főként az ír kultúra köré épül, amikor a zöld szín és az ír szimbólumok ( lóhere, szivárvány, kobold ) kelnek életre. Fesztiválokat, felvonulásokat rendeznek és sok sört fogyasztanak ( ez a motívum tette Szent Patrik napját sok más országban közkedvelté)

Szent Patrik napja és a zöld szín: A zöld szín több formában is megjelenhet:

– zöldre színezik a folyókat
– zöldre színezik a vizet és a sört a kocsmákban
– zöldre festik az utakat
– zöld világítást kapnak az utcák
– zöld víz folyhat a szökőkútból

A zöld szín megjelenhet másként is, például ekkor ültetik a borsót.

Az ír legendák közé tartozik még a leprechaun története is. A legenda szerint az ír koboldok (ír nevük: leprechaun) az erdőkben élnek és igyekeznek az emberek elől elbújni. A koboldok őrzik az ősi kincset, amit fazekakban, üstökben rejtegetnek. Ha követjük a szivárványt és a tövében rájuk találunk, akkor szerencsések vagyunk, mert aranyat adnak nekünk.

Források-> https://angolkalauz.hu, https://hu.wikipedia.org