Keresés

Halloween

Mikor lesz a halloween ? Miről szól a halloween ? Milyen napra esik a halloween idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a halloween ?

Október 31. ( 2024 )

Milyen napra esik a halloween 2024-ben ?

Csütörtöki napra esik

Munkaszüneti nap a halloween ?

nem
Történet / történelem
A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, október 31. éjszakája ( Mindenszentek előtti este - "all hallows eve" ).

A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.

Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a legkedveltebbé halloween ünnepe, az ünnepi fesztiválokon szörnyek, boszorkányok, földönkívüliek, kalózok, rajzfilmek és mesék szereplői, állatok és hírességek maszkjait viselő jelmezesek jelennek meg. A halloweenhez kapcsolódó szokások eljutottak Magyarországra is: a bulizós és játékos hangulatú harsány szokásokkal és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpás szimbólumával, amely jellegzetes kellékként az ír népszokás faragott karórépájából az évszázadokig tartó változások során a mai napig megmaradt.. A halloween fesztivál legnépszerűbb elemei a boszorkányok, a kísértetek, fekete macskák, mitikus természetfeletti lények, tündérek, koboldok és egyéb rémségek seregei.

FONTOS KIEMELNI, hogy maga az ünnep nem ezeknek a negatív entitásoknak a dicsőítéséről és imádatáról szól, ezek csak a halloween fő gyökerét képező samhain ünnep ősi kelta hiedelemvilágából extrém kellékként / álcázó - elrettentő maskaraként maradtak meg, kiegészülve egyébként későbbi római és keresztény elemekkel is. ( Nagyon hasonló a rossz szellemeket elijesztő szerepük a busójárás jelmezeihez )

Forrás ->  https://hu.wikipedia.org