Keresés

1956-os forradalom mártírjainak emléknapja

Mikor lesz az 1956-os forradalom mártírjainak emléknapja ? Miről szól az 1956-os forradalom mártírjainak emléknapja ? Milyen napra esik az 1956-os forradalom mártírjainak emléknapja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van az 1956-os forradalom mártírjainak emléknapja ?

Június 16. ( 2024 )

Milyen napra esik az 1956-os forradalom mártírjainak emléknapja 2024-ben ?

Vasárnapi napra esik

Munkaszüneti nap az 1956-os forradalom mártírjainak emléknapja ?

nem
Történet / történelem
Június 16-án, az ötvenhatos vértanúk emléknapján az 1956-os miniszterelnök Nagy Imréről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik meg az ország. A forradalom és szabadságharc leverése után négy évtizeden át szigorúan tiltott volt az 1956-os forradalmat követő megtorlásokról, és az azok áldozatairól való bármiféle megemlékezés. Nagy Imre és társainak 1989. június 6-án történt újratemetése a Kádár-rendszer összeomlását, és a történelmi jelentőségű demokratikus fordulat, a rendszerváltás kezdetét szimbolizáló eseménnyé vált.

Történelmi háttér: Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. Az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi szabadságharca így végül elbukott. A harcokban a titkosítás alól 1993-ban feloldott statisztikai adatok szerint 2652 magyar és 720 szovjet állampolgár esett el.[2] A forradalom következményeként kb. negyedmillió magyar hagyta el az országot, nyugatra menekülve. 1957. januártól a forradalom résztvevőit tömegesen börtönözték be, majd sokukat kivégezték. A brutális megtorlást és a magyar nép elnyomását az ENSZ és a világ közvéleménye egyaránt elítélte. A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. 1989. október 23. óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és az 1989-es Magyar Köztársaság kikiáltásának napja.

Forrás -> http://www.irodalmilap.net, https://www.origo.hu