Keresés

Roma kultúra napja

Mikor lesz a roma kultúra napja ? Miről szól a roma kultúra napja ? Milyen napra esik a roma kultúra napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van a roma kultúra napja ?

Április 6. ( 2024 )

Milyen napra esik a roma kultúra napja 2024-ben ?

Szombati napra esik

Munkaszüneti nap a roma kultúra napja ?

nem
Történet / történelem
A roma kultúra napja a cigányság és a cigány kultúra ünnepe. 1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. Az ide ellátogató különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek. A kongresszuson jelenlévő, különböző cigány népcsoportokhoz tartozó küldöttek elfogadták, hogy a világ összes cigány származású emberének közös és hivatalos elnevezése a rom többes számú alakja, azaz a roma legyen. Így a romák elnevezés a cigány népcsoportokhoz tartozó emberek közösségét jelenti.  Az esemény tiszteletére az Egyesült Nemzetek Szervezete a roma kultúra világnapjává nyilvánította  az év áprilisának első hétvégéjét. 

Ezt a napot rendezvényekkel, kiállításokkal, összejövetelekkel ünneplik. A megemlékezést magyarországon első alkalommal 1993 áprilisában tartották neves cigány művészek Budapesten a Magyar Írószövetség székházában.

Forrás: https://www.vaol.hu