Keresés

Újév napja

Mikor lesz az újév napja ? Miről szól az újév napja ? Milyen napra esik az újév napja idén, jövőre ( vagy egy másik évben )? Nálunk mindent megtudhatsz! Oldalunkon összegyűjtöttük a legfontosabb információkat és sok hasznos és érdekes tudnivalót. ( Ha egy jövőbeli évszám szerint lennél kíváncsi az ünnepre / emléknapra: használd az "ünnepnapok" menüponton belüli dátumléptetőt! )

Mikor van az újév napja ?

Január 1. ( 2024 )

Milyen napra esik az újév napja 2024-ben ?

Hétfői napra esik

Munkaszüneti nap az újév napja ?

igen
Történet / történelem

Mit ünneplünk ezen a napon? - Január 1. az újév napja

Az újév ünnepe a naptári év legelső napja, amihez számos hagyomány és szokás tartozik. Az újévet sok helyen tűzijátékokkal, családi összejövetelekkel, koccintással ünneplik. A városok fő terein tömegrendezvényeket szerveznek, az új év beköszönte előtti másodperceket gyakran visszaszámlálás kíséri, ezt követik a pezsgős köszöntések, jókívánságok. Jellemző magyar szokás az új év beköszöntekor a Himnusz eléneklése vagy meghallgatása. A közmédiában ezt követi a Szózat elszavalása, majd a köztársasági elnök újévi köszöntőbeszéde. Forrás → https://hu.wikipedia.org

Az újév hagyományai - magyar népi hagyományok 

A magyarság körében az újév napjának népies neve: kiskarácsony. Ezen a napon régen szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva, amiért a háziak kisebb adományokat adtak a köszöntőknek. Újévkor az egész év sikerét igyekeztek biztosítani különféle kellemes dolgok végzésével, mivel azt gondolták, hogy ami újév napján történik az emberrel vagy amit cselekszik, az egész évben ismétlődni fog – ezért még a betegek is felkeltek az ágyból, továbbá ezen a napon tilos volt bármit is kölcsönvenni vagy kölcsönadni, és tartózkodtak a munkától ( mosás, takarítás ) és a veszekedéstől. Aki újévkor korán reggel megmosakodott a kútnál, az egész évben friss volt, aki pedig hajnalban elsőként húzott vizet a kútból, az szerencsét hozó „aranyvizet” merített, amiből a családtagokat is megitatták.

Előírások, tilalmak:

- baromfievés tilalma: elkaparná, kikaparná a szerencsét a házból. Ehelyett disznóhúst kell fogyasztani, mivel az „kitúrja a szerencsét”
- lencse, rizs, köles fogyasztása: sok pénzt hoz a házba
- az első látogató férfi legyen, mert az hozza a szerencsét
- tilos volt mosni, vagy ruhákat felakasztani a házban

Jóslások:

- amelyik leánynak először viszi el a kutya a kocsonyacsontját újév napján, az megy leghamarabb férjhez
- a napos idő újév napján: jó évet jósol
- ha csillagos az ég újév napján: rövid lesz a tél
- ha piros a hajnal újév napján: szeles lesz az esztendő

Forrás → https://hu.wikipedia.org

Jelképek - az újév jelképei 

Az újévnek számos szerencsehozó jelképe van, ezek közé tartozik a lencse, a négylevelű lóhere, a lópatkó, a malac és a kéményseprő.